Gyakran előforduló kérdés, hogy mi történik a tanulószerződéssel külföldi gyakorlat idején? Milyen feltételek esetén tehet eleget gyakorlati képzési kötelezettségének a tanuló?

A gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezetnek lehetőség szerint május 31-ig teljes képzési időre meg kell kötnie a szerződést a tanulóval, mely már magába foglalja a nyári gyakorlat megvalósítását biztosító időszakot is.
Az iskolai rendszerű szakképzésben a magasabb évfolyamra való lépés feltétele az összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése.

Ha valaminek, a szakképzésnek ma ténylegesen is megnőtt a létjogosultsága. Szinte már közhely, hogy többet ér ma egy jó szakmunkás, aki ismeri szakmája csínját-bínját, mint két „botvacsinált” diplomás. Ha kitekintünk Európára, azt látjuk, hogy a jól képzett Közép- és Kelet-európai szakmunkásokat elszippantja a nyugati munkaerőpiac.
Gondolhatnánk, hogy a hazai szakképzés mindig is magas színvonalú volt, hiszen a magyar szakismeret iránt igencsak nagy a kereslet. Azonban Janus-arcú lenne ez a fajta gondolkodás, ha pusztán csak a büszkeség és nem pedig a racionalitás vezérelné e tárgykörben a gondolatainkat.
Most, amikor a tanulók egy hosszú folyamat eredményeképpen megméretődnek a szakma oltárán, még inkább időszerű, hogy feltegyük a kérdést: „Akkor hogyan tovább?”

Fergeteges, nagyszabású, egy életre szóló élményt adó rendezvény a Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntője. Mint ismert, a megmérettetés az idén április 24-e és 26-a között zajlott Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontjában. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezésében pályaválasztás előtt álló tanulók is érkeztek a versenyre.

A tagság szakmai tudásának és műveltségének, a szakmai kultúra fejlesztésének érdekében, az aktív szakmai közösségi élet működtetésére, annak támogatására született meg az a nyilatkozat, amelyet kézjegyével látta el Tasi László, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Tagozatának alelnöke, valamint Schulze László. A Magyar Országos Szakmai Ipartestület elnöke úgy véli: az együttműködés szakmai alapját az ipartestület adja, a kamara az anyagi segítséget nyújtja.

Rendezvénynaptár

Május 2017
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kamarai Videók

Várható események

tamop234

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók