A településkép  védelméről szóló 2016.  évi LXXIV. törvény szerint Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a Településképi arculati kézikönyvét elkészítette. Az arculati kézikönyvet a közgyűlés a júniusi ülésén a 136/2017. (VI.22.) határozatával jóváhagyta.Az  arculati  kézikönyv  készítésével  párhuzamosan  Kecskemét  Megyei  Jogú  Város  Önkormányzata
megkezdte a településkép védelmi önkormányzati rendeletének előkészítését is. További információk

Megjelent a tájékoztatás a villanyszerelőkre, valamint a víziközmű-bekötést végző személyekre vonatkozó, kormányrendeletbe foglalt bejelentési kötelezettség gyakorlati tudnivalóiról. A kijelölt hatóság, a Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztályának Műszaki Felügyeleti Osztálya honlapján minden részlet olvasható: www.mkeh.gov.hu

 

 

A villanyszerelők, valamint a víziközmű-bekötést végző személyekre is vonatkozó, kormányrendeletbe foglalt bejelentési kötelezettség gyakorlati tudnivalóiról a napokban, várhatóan augusztus 15-ig tájékoztatást ad az erre kijelölt hatóság, amely a Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztályának Műszaki Felügyeleti Osztálya. Minden részlet a www.mkeh.gov.hu honlapon lesz olvasható.

A rendelet egyébként 2017. szeptember 1-jén lép hatályba.

A villanyszerelők bejelentési és nyilvántartási kötelezettségéről

Nagy sajtóvisszhangot kapott az a közelmúltban megjelent MTI hír, amely a villanyszerelők számára előírt bejelentési kötelezettségről szól. A kormányrendelet átolvasása után kijelenthető, hogy nem eszik olyan forrón a kását.

Be kell jelenteni a villaszerelési tevékenységet a műszaki biztonsági hatóságnál szeptembertől, a tevékenység végzőinek számos feltételnek kell megfelelniük.
A Magyar Közlöny 2017. évi 123. számában megjelent rendelet pontos értelmezése segít megérteni, hogy kire is vonatkozik a villanyszerelői bejelentés kötelezettsége. A jogszabály a csatlakozóberendezéssel kapcsolatos, saját beruházás keretében történő csatlakozás során végzett tevékenységet említi. Hogy ez pontosan mit takar, nem egyértelmű – feltételezhető, hogy nem a felhasználói oldalon végzett munkára utal, így a villanyszerelők jelentős része ki is kerülhet az érintettek köréből. 
Ameddig az érintett hatóság pontos válaszát megkapjuk, álljon itt a szóban forgó 219/2017. (VII. 31.) Kormányhatározat a villanyszerelők bejelentéséről és nyilvántartásáról.

Az augusztus 1-jétől 4-ig elrendelt hőségriadó miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi főosztálya ismét felhívta a munkáltatók figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések fontosságára, és figyelmeztet, hogy a területileg illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalok járási hivatalai ebben az időszakban fokozott figyelmet fordítanak a hőséggel összefüggő munkavédelmi előírások ellenőrzésére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint tovább fokozódik a hőség: a nappali csúcshőmérséklet kedden 34-38 fok között alakul, majd az első augusztusi héten napról-napra egyre melegebb lesz.

A tartós hőség különösen megviseli az emberi szervezetet, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a forró napokhoz. A munkaadók kötelezettsége, hogy a hőségriadó ideje alatt az alkalmazottaik igénye szerinti mennyiségben hűtött védőitalt biztosítsanak, emellett a munkavégzés során rendszeresen iktassanak be pihenőidőt, és a kritikus 11-15 óra közti időszakban lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen dolgozzanak a munkavállalók.

A hőségriasztás miatt előírt pihenőidő miatt a munkavállalóknak a pihenőidő időtartamával a munkavégzési kötelezettségük nem hosszabbodik meg - emelte ki az NGM közleménye.

Forrás: MTI

 

Rendezvénynaptár

Augusztus 2017
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Kamarai Videók

tamop234

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók