Bár sokan gyakran elfeledkeznek róluk, de ez nem változtat a tényen, hogy mi mindent köszönhetünk nekik. Magyarország évek óta szakmunkaerő-hiányban szenved a külföldre utazó és ott más ágazatban elhelyezkedők miatt.

Gondolt már arra, hogy mi történne az emberiséggel, ha a kétkezi munkások eltűnnének a föld színéről? Ki építene házat a fejünk fölé? Ki varrná meg a ruhánkat? Ki aratná le a kenyerünkhöz szükséges búzát?

Kik ők, és mit tesznek nap mint nap értünk?

Szakmunkás ágazatok

Az élelmiszeriparban dolgozók közé tartozik például a bolti hentes, az élelmezésvezető, a pék, a sajtkészítő, a szőlész-borász, a tejtermékgyártó és a zöldség-gyümölcsfeldolgozó.
Mit köszönhetünk nekik? Kis túlzással ők biztosítják az alap életfeltételeinket.

A könnyűipar szakmunkás ágazatba tartoznak többek közt a bőrdíszművesek, a cipőkészítők, a ruhaipari technikusok és a szabók.
A csinos ruháktól kezdve a kedvenc cipőnkön keresztül mindent ők készítenek. Ha eltűnnének a munkaerőpiacról, nem lenne mit hordanunk.

A vegyipari szakmák között találkozhatunk gumiipari technikussal, gyógyszeripari laboratóriumi technikussal, ipari üvegművessel, műanyagfeldolgozóval, papíripari technikussal, pirotechnikussal és üveggyártóval is. Ha körbe nézünk, láthatjuk: mennyi minden van gumiból vagy műanyagból körülöttünk. Nem is hinnénk, hogy mennyire bonyolult ezeket a tárgyakat előállítani. A vegyiparban dolgozók gondolnak a cipőnk talpára, a bicikli kerekére. Értenek a plexi-üveg megmunkálásához, ami mosdók, fürdőkádak, műfogak elkészítésénél elengedhetetlen.

A fémipar mesteremberei közé sorolhatók például a kovácsok, az evőeszközök, tányérfélék gyártói, a vízmelegítők, hőcserélő készülékek gyártói, a gáz-, vízvezeték csőelemszerelvények és burkolatok gyártói is. Lakatosként biztosítanak bennünket arról, hogy stabil alapokon álljon a ház, amiben élünk. Nélkülük nem lenne se lépcső, se korlát az épületekben. Az autók alvázának, vázszerkezetének, külső lemezborításának, szerelvényeinek elkészítése, szerelése és felújítása is mind-mind nekik köszönhető.

A gépiparban dolgozók karbantartási feladataik mellett felügyelik, irányítják, korszerűsítik a gyártási folyamatokat, laboratóriumi méréseket végeznek el, és anyag-megmunkálási technikák, technológiák szakemberei.

A feldolgozóiparban egyre kevesebb ember dolgozik, mert munkájukat az automatizáció hatására gépek és számítógépes programok is képesek gondtalanul helyettesíteni. A komputerizáció és a robotizáció következtében sok pozíció teljesen értelmét vesztette. Kiket érint ez? Többek közt a textilszövőket, az édesség vagy jégkrém gyártókat, a testápoló-, tisztálkodási cikk gyártókat, a gyógyszerkészítmények előállításáért felelős személyeket és az órakészítőket is.

Az évek óta tartó szakmunkás hiány legfőbb szereplője az építőipar. Közutak, vezetékek és hidak vasbetonszerkezete a betonépítészek érdeme. A városok épületei és műemlékei szintén nekik köszönhetők. De az asztalosokról vagy a kertészekről sem szabad elfeledkezni.

Tény, hogy 2017-re jelentős munkaerőhiány alakult ki hazánkban, ami legfőképpen a szakmunkás tevékenységek körében vált érezhetővé. Sokan mennek külföldre szerencsét próbálni egy jobb élet reményében. Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója szerint az itthon maradtak közül sokan más iparágban igyekeznek boldogulni.
A szakképzési területek átszervezésének következtében is körülbelül csak két-három év múlva lépnének piacra a friss tudással rendelkező mesterek. Viszont megvan annak a veszélye, hogy addigra már lecseng a piaci keresletük.


A német kézműves kamara készített egy kisfilmet, amely felhívja a figyelmet arra, hogy manapság hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kétkezi munkások érdemeiről. Bár nincsen diplomájuk, amivel dicsekedhetnének, mégis olyan tudás van a birtokukban, ami biztosítja mindannyiunk számára a 21. századi modern technológia élvezetét.

Forrás: eduline.hu

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2