A szakmai versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!”
A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)  2015-ben nyolcadik alkalommal rendezi meg a Szakma Sztár Fesztivált a Hungexpo területén április 27-29 között. Ennek keretében a nappali tagozaton végzős tanulók számára harminckilenc szakmában tartják meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV), melyek országos döntője a Hungexpo G és F pavilonjában lesz.  Ugyanakkor sor kerül a II. SkillsHungary Nemzeti Döntőre, a nemzetközi szakmai versenyek – EuroSkills és WorldSkills – hazai válogatóinak döntőjére.

Az idei szakmai versenyekre - a Nemzetgazdasági Minisztérium versenyfelhívása alapján -  a www.szakmasztar.hu honlapon keresztül mintegy  5.500 tanuló jelentkezett. Az MKIK az év elején - a területi kamarák közreműködésével - valamennyi megyeszékhelyen biztosította  az írásbeli elődöntők lebonyolítását, amelyeken mintegy 4.600 versenyző indult.

Idén 95 oktatási intézményből 192 diák került be a szakmai versenyek országos döntőjébe. A versenyen a jó eredményt elérők felmentést kaphatnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga, illetve annak egyes moduljai alól. Egy-egy határon túli fiatalt is meghívtunk az országos döntőre: Dunaszerdahelyről víz-, csatorna- és közműrendszer-szerelő, valamint bútorasztalos szakképesítésben, Sepsiszentgyörgyről pedig kőműves és bútorasztalos szakképesítésben érkezik versenyző.

A II. SkillsHungary Nemzeti Döntő keretében - az ebben az évben rendezendő WorldSkills világversenyre - a brazíliai Sao Pauloba induló magyar csapat minden tagjával találkozhatnak az érdeklődők.

A fesztiválra ez évben közel 15 ezer látogatót várunk. A vidéki iskolákból -  a területi kamarák szervezésében - várhatóan 200 autóbusszal több mint 9 ezer tanuló érkezik majd látogatóként. A tervek szerint legalább 60 százalékuk 6-7-8. osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal. A budapesti általános iskolákból további 5-6 ezer diákot várunk.
A rendezvényre látogató diákok egyes szakmák standján maguk is kipróbálhatják tehetségüket.

A VIII. Szakma Sztár Fesztivált Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nyitotta meg, aki kifejtette, a szakmunkás fiatalok fontosak Magyarországnak, s ha a fiataloknak nincs jövőjük, akkor az országnak sincs.

Hangsúlyozta, ha a fiataloknak van jövőjük, akkor az egész ország emelkedik, akkor van értelmes munka, van tisztességes fizetés. Ezért nem pusztán szakmunkás-bizonyítványt szeretnénk adni a fiataloknak, hanem használható tudást, és vele a jövőt - mondta a kormányfő a háromnapos rendezvényt megnyitó köszöntőbeszédében.

„Szabad világban élünk, szabad döntésekkel kell irányt szabniuk az életüknek”, de vannak dolgok, amelyeket fiatalon még nem tudnak az életről, ezért állnak ott önök mellett az oktatóik – mondta Orbán Viktor a szakmunkás fiatalok előtt.     Az oktatókhoz fordulva azt mondta: „az önök kezeinél dől el a jövő, a fiataloké és az országé”. Olyan lesz a jövő, amilyenné ezeket a fiatalokat formálják – mondta a miniszterelnök a Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján  

Az eseményen bejelentették, hogy 2018-ban – a rendszerváltó országok közül elsőként - Magyarországon rendezik az EuroSkills verseny döntőjét, és erről ünnepélyes megállapodást írtak alá. A rendezésért folytatott versengésben Magyarország Norvégiát utasította maga mögé.

„A versenyek célja, hogy növeljék a fizikai – beleértve a ráépülő, magasan kvalifikált – szakmák társadalmi presztízsét” és vonzerejét – közölte a rendezvény főszervezője, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László. Elmondta: 2010 óta, a változtatások eredményeként, jelentős előrelépés történt több területen, így a szakképzésben. Mint mondta, jó úton haladunk afelé, hogy olyan szakképzés legyen Magyarországon, amely egyedülálló a térségben. Az iparkamara elnöke megjegyezte, nincs éles határ a felsőoktatás és a szakképzés között, példa erre, hogy a Szakma Sztár Fesztivál keretében megrendezett versenyeken szerepelnek logisztikai ügyintézőnek és mechatronikai technikusnak készülő tanulók is.

Forrás: MKIK

Rendezvénynaptár

Szeptember 2024
H K Sz Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2