GVH: Az önkéntes kamatplafonok alatt versenyezzenek a bankok!

Figyelmébe ajánljuk a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) sajtóközleményét, melyben leírják, a GVH elnöke az alábbiak szerint reagál a Kormány és a Bankszövetség közötti tárgyalásokra:

„A kereslet beindítása elengedhetetlen a befagyott hitelezési piacon”. Az önkéntes kamatplafonok kimozdíthatják a hitelpiacot a jelenlegi állapotából. A hitelfelvevők jobban járnak, ha egy alacsonyabb kamatszint alatt versenyeznének egymással a pénzintézetek. A GVH az önkéntes kamatplafonok alatti, tényleges piaci verseny jelentőségére hívja fel a figyelmet.

A Gazdasági Versenyhivatal alapvető feladatai között szerepel a versenypártolás, amelynek keretében a nemzeti versenyhatóság a rendelkezésére álló eszközökkel igyekszik a verseny érdekében befolyásolni az állami döntéseket.

„Ahogy a magas infláció, úgy a pénzintézeti hitelezés visszaesése, befagyása is gátolja a gazdasági növekedést” – hívja fel a figyelmet Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Hozzátette: „A magas kamatok miatt kialakult alacsony kereslet a hitelpiacon gyakorlatilag hibernálja a vállalati hitelezést, lassítja a beruházásokat, visszaveti a lakáspiacot, valamint a fogyasztásra is negatív hatással van. Ezért a piaci verseny intenzitásának fokozása elengedhetetlen alacsonyabb kamatszintek mellett. Ha az önként vállalt kamatplafonok alatt fokozzák a versenyt a bankok, akkor a hitelfelvevők jobban járnak” – szögezte le a GVH elnöke.

A GVH pártolja, ha a bankok önkéntesen korlátozzák a profitjukat és termékenként önkéntes kamatplafon alatt fokozottabb hitelezési versenybe kezdenek.

A GVH teljes sajtóközleményét csatoltan olvashatják, illetve ide kattintva olvashatja a további sajtóközleményeiket.

Mellékletek:
Download this file (sk_GVH_kamatsapka.pdf)sk_GVH_kamatsapka.pdf

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2